مقالات مربوط به کود
آب مناسب جهت آبیاری گیاهان

ویژگی های آب مناسب جهت آبیاری گیاهان آپارتمانی

انتشار 6 فروردین 1404

در این مطلب سعی دارم به زبان خیلی ساده این موضوع را باز کنم.از شما دعوت می کنم تا پایان این بخش از سایت تایمکس همراهمان باشید.

کدام آب برای آبیاری گیاهانمان بهتر است؟

⭕ آب لوله کشی بیات شده
⭕ آب تصفیه شده
⭕ آب جوشیده سرد شده

همانطور که می دانید آب آشامیدنی دارای املاح می باشد.
میزان این املاح در برخی از مناطق زیاد و در برخی مناطق کم است. از طرفی به جهت گندزدایی و تصفیه آب، به آب آشامیدنی کلر اضافه می کنند. گیاهان به میزان کلر خیلی اندکی برای رشد خود نیازمندند و چنانچه میزان کلر و حتی دیگر املاح موجود در آب بیشتر باشد، سلامت گیاه به خطر می افتد چرا که پیرو آبیاری های مکرر این املاح اضافی وارد خاک گلدان شده و تجمع املاح در خاک اطراف ریشه افزایش یافته و اصطلاحا خاک شور می شود.
ریشه ی گیاه در خاکی که حاوی مقدار زیادی املاح باشد، نمی تواند درست عمل کند. گاها تجمع املاح در خاک به میزانی است که گیاه دیگر حتی قادر به جذب آب هم نخواهد بود!!
بله درست خواندید، چنانچه تجمع املاح در خاک زیاد باشد، اصطلاحا خاک را شور می نامند و ریشه ی گیاهی که در این خاک باشد، با غلظت بالایی از املاح رو به رو خواهد بود و در این هنگام است که شما هرچه آب به گیاهتان می دهید، همچنان گیاهتان پژمرده و بی حال است و نوک برگها زرد رنگ می شود.(البته یکی از علل زردی نوک برگ، شوری خاک است.)

در مطلبی جداگانه در رابطه با شوری خاک صحبت می کنیم. در این بخش فقط به این مسئله اشاره می کنم که آبیاری با آب حاوی املاح زیاد به مرور زمان pH خاک را افزایش داده و خاک را قلیایی می کند و این موضوع باعث عدم جذب اکثر عناصر کودی در گیاه می شود و در موارد شدید نه تنها گیاه دیگر قادر به جذب آب و عناصر کودی نیست بلکه بخاطر اینکه بتواند تعادل حجم املاح موجود در غشای ریشه و خارج غشای ریشه ی خود را حفظ کند، ناچار می شود آب داخل ریشه های خود را به داخل خاک انتقال دهد تا بتواند از شوری خاک بکاهد بنابراین با از دست دادن آب میان بافتی خود، تشنه می شود که این موضوع را ما با پژمردگی گیاه می بینیم. اصطلاح علمی این مسئله، فشار اسمزی نام دارد.

برای لمس کردن فشار اسمزی یک مثال ساده می زنم:
دو تا لیوان چای کنار هم داریم و به اندازه ی شیرین کردن این دو تا چای هم شکر داریم.میخواهیم چای هر دو لیوان را شیرین کنیم.
اشتباها کل شکر را در لیوان اول می ریزیم.
فرض کنید اجازه ی تخلیه ی لیوان اول و ریختن مجدد چای خالی را ندارید.
چه راه حلی به ذهنتان می رسد؟؟
بله موافقم.جهت ایجاد غلظت شیرینی متعادل، این دو لیوان را با هم مخلوط می کنیم.

ریشه ی گیاه هم همین تصمیم را می گیرد.از آب داخل بافت خودش به خاک انتقال می دهد تا مقدار غلظت داخل خاک را پایین بیاورد.برای همین گیاه پژمرده می شود.

حال که اهمیت استفاده از آب آشامیدنی با املاح متعادل را درک کردید بیایید به بررسی انواع مختلف آب برای آبیاری گیاهان بپردازیم.
میزان املاح داخل آب آبیاری را با معیاری بنام سختی آب می سنجند.
آب دارای سه مدل سختی می باشد:
✔️سختی موقت یا سختی کربناتی
✔️سختی دائم یا سختی بی کربناتی
✔️ سختی کل که حاصل جمع دو سختی بالا است.

آب لوله کشی بیات شده

در مناطق مختلف شهری، آب لوله کشی با میزان املاح متفاوتی در شبکه آب شهری جاریست.
بهتر است از آب لوله کشی با املاح کم و هم دما با محیط که ۲۴ الی ۴۸ ساعت مانده و اصطلاحا بیات شده است برای آبیاری گیاهان آپارتمانی استفاده کنیم.

آب تصفیه شده

اگر سختی آب سختی دائم یا سختی بی کربناتی باشد، این میزان املاح فقط به وسیله ی استفاده از تجهیزات از بین خواهد رفت.تجهیزاتی مانند انواع دستگاه های تصفیه آب. در مناطقی که میزان املاح آب لوله کشی خیلی زیاد است بهتر این است که از آب تصفیه شده برای آبیاری گیاهانتان استفاده کنید.دقت داشته باشید که همیشه می بایست از آب هم دما با محیط استفاده کنید چرا که چنانچه دمای آب زیر ۱۲ درجه باشد دمای محیط اطراف ریشه پایین خواهد آمد و این مسئله منجر به عدم جذب آب و عناصر کودی توسط ریشه خواهد شد.

آب جوشیده سرد شده

در مناطقی که سختی آب از نوع سختی کربناتی می باشد، یعنی آب این مناطق املاح خیلی زیادی ندارد می توان توسط حرارت این املاح را از بین برد اما اگر سختی آب بالا باشد و آب جوشانده شود، نه تنها این امر تاثیری در از بین بردن املاح نخواهد داشت بلکه آب آبیاری شور تر نیز خواهد شد چرا که فرمول شیمیایی آب H2O است یعنی دو مولکول هیدروژن و یک مولکول اکسیژن.

همانطور که میدانید نقطه جوش آب، دمای ۱۰۰ درجه است. و از ۱۰۰ درجه به بعد دیگر دمای آب بالاتر نمی رود بلکه فقط آب بصورت بخار در می آید بنابراین جوشاندن آبی که املاح زیادی دارد باعث بخار شدن آب و در نتیجه باقی ماندن املاح در محلول خواهد شد

بنابراین بسته به اینکه میزان املاح آب شرب منطقه زندگی شما چقدر است، تصمیم به جوشاندن آن بگیرید و مراقب باشید در مناطقی که آب شرب حاوی املاح سنگین دارند( یعنی آب با املاح زیاد یا آبی که سختی دائم دارد و با جوشاندن مشکل املاح زیاد برطرف نمی شود) از جوشاندن آب خودداری کرده و از آب تصفیه شده استفاده کنید.

در این مطلب خواهید خواند:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *