تعاریف اساسی در مبحث خاک گیاه که باید بدانید.
مانند هر حرفه ی دیگر کشت گیاهان نیز اصطلاحات خاص خود را دارد. به عنوان یک شخص علاقهمند به گل و گیاه بهتر است با اصطلاحات رایج حیطه کشاورزی آشنا شوید. در این مطلب قصد داریم برخی از مهمترین تعاریف اساسی در این زمینه را به شما ارائه دهیم پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
بستر
محیطی که گیاهان خود را در آن پرورش میدهید. این محیط میتواند یک بستر بر پایه خاک، پیت یا هر بستر کشت دیگری باشد. به خاطر داشته باشید که بستر کشت هر گیاه با گیاه دیگر متفاوت است و هنگام انتخاب به موارد زیر دقت کنید:
پارامترهایی همچون: آناتومی گیاه، دما و رطوبت محل زندگی آن. به عنوان مثال میزان تخلخل( فضای خالی بین ذرات بستر کشت) کاکتوس مامیلاریای۲ ساله در البرز با میزان تخلخل بستر همین کاکتوس در یزد میبایست متفاوت باشد. (به خاطر دمای بالای استان یزد بستری که در یزد استفاده میشود میبایست دارای تخلخل کمتری باشد تا گیاه تشنه نماند.)
کودهای NPK
این اختصار از نامهای عناصر
نیتروژن (N)
فسفر (P)
و پتاسیم(K)
تشکیل شده است. گیاهان در طول عمر خود به مقادیر متفاوتی از این عناصر برای رشد ریشه، رشد رویشی و گل دهی نیاز دارند. اعداد درج شده روی کودهای کامل NPK مقدار این عناصر در فرمولاسیون کود را نمایش میدهد.
مقدار EC
اصطلاح “EC” کوتاه شده “هدایت الکتریکی” است. مقدار EC غلظت مواد مغذی در محلول غذایی شما را نشان میدهد. مقادیر EC به میکرو یا میلی زیمنس بر سانتیمتر بیان میشود. شما میتوانید این مقدار را با یک EC متر در آب اندازهگیری کنید، اما اندازهگیری EC در خاک دشوارتر است. خاک بخشی از مواد مغذی را نگه میدارد و شما باید برای اندازه گیری میزان EC در خاک ، از خاک نمونهای استخراج کنید.
مقدار PH
مقدار pH برای بیان میزان اسیدیته خاک یا آب استفاده میشود. هر گونه گیاهی حداقل و حداکثر میزان اسیدیتهای دارد که با آن راحت است. خاک میتواند اسیدی، pH خنثی یا آهکی باشد. اسیدیته خاک توسط حضور آهک در زمین تعیین میشود. خاکهای تیره رنگ و پیت نسبت به خاک رس اسیدی تر هستند زیرا آهک کمتری در آنها وجود دارد. مقدار pH در یک مقیاس صعودی بیان میشود که از pH 1 تا pH 14 است. pH 1 بسیار اسیدی و تحریککننده است و pH 7 کاملاً خنثی است. مقدار pH که خیلی پایین باشد، جذب مواد مغذی گیاه را مهار میکند. هر عنصر به طور بهینه در یک محدوده خاص از pH جذب میشود. خارج از آن محدوده، این مواد مغذی کمتر موثر یا به هیچ وجه جذب نمیشوند.