راهنمای مراقبت از گیاهان آپارتمانی در زمستان
تبریک می گوییم. شما یک فرد علاقه مند به گیاهان آپارتمانی و همچنین مسئولیت پذیر هستید. چرا که به دنبال یادگیری طریقه ی صحیح مراقبت از گیاهان آپارتمانی در زمستان هستید. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
آبیاری را کاهش دهید
بزرگترین خطر در ماههای زمستان آبیاری بیش از حد است زیرا نیاز آبی گیاه نسبت به سایر فصول سال بعلت کوتاه شدن طول روز و دمای پایین، کاهش مییابد. در فصل زمستان خاک برای مدت طولانیتری مرطوب میماند بنابراین جهت جلوگیری از وارد شدن تنش آبیاری زیاد، بهتر است قبل از آبیاری، میزان رطوبت خاک را چک کرده و سپس آبیاری را انجام دهیم.
توصیه می کنیم که هیچگاه برای آبیاری گیاهتان برنامه ی منظمی تنظیم نکنید.یعنی به طور مثال هفته ای یکبار یا هفته ای دوبار گیاهتان را آبیاری نکنید بلکه برنامه آبیاری خود را بر اساس نیاز واقعی گیاه تنظیم کنید.(این کار با چک کردن میزان رطوبت خاک از طریق وارد کردن سیخ چوبی داخل خاک گلدان امکان پذیر است.) به یاد داشته باشید که در هر جلسه از آبیاری می بایست گیاه خود را به شکل سیراب آبیاری کنید به گونه ای که چند قطره آب از زیر گلدان خارج شود(اگر گلدان گیاهتان سایز استانداردی دارد یعنی قطر دهانه ی گلدان با ارتفاع آن حدودا یک تا دو سانتیمتر تفاوت دارد بایستی در هر نوبت از آبیاری بصورت سیراب آبیاری شود و چنانچه در گلدان های با ارتفاع زیاد کاشته شده است بایستی در هر نوبت آبیاری فقط به میزانی آبیاری شود که محدوده ی اطراف ریشه بصورت کامل خیس شود) اما نوبت بعدی آبیاری باید چه زمانی باشد؟ برای هر گیاه با گیاه دیگر متفاوت است بعنوان مثال برای کاکتوس ها یا گیاهانی که ریزوم دارند مانند زامیفولیا، آبیاری بایستی زمانی انجام شود که خاک تا انتهای گلدان خشک شده است یا مثلا برای گیاه کروتن بایستی همیشه سطح خاک مرطوب باشد.
نکته برتر: بهتر است در آبیاری گیاهان به جای واکنش به عطش گیاه، ثبات و پیوستگی را رعایت کنید. به خصوص گیاهان حساس.
تنظیمات نور را انجام دهید
در حالی که گیاهان آپارتمانی ممکن است در فاز خواب باشند، هنوز به نور کافی نیاز دارند تا این فصل سرد را پشت سر بگذارند.بنابراین چنانچه در فصول دیگر فاصله ی گیاهتان از پنجره زیاد است یا پرده ضخیمی دارید، سعی کنید در فصل زمستان که روز کوتاه تر است و شدت تابش نور نیز کمتر است، گیاه را به پنجره نزدیک کنید و درصورت لزوم پرده را در طول روز کنار بزنید.
برخی از روشهای عملی برای تنظیم نور دریافتی گیاه در فصل زمستان عبارتند از:
– تمیز کردن پنجرهها
به نظر ساده میآید، اما این کار تأثیر زیادی بر نفوذ نور روزانه دارد.
– چرخاندن گیاهان
این کار به گیاهان این امکان را میدهد که به طور یکنواخت به نور مستقیم یا غیرمستقیم دسترسی پیدا کنند و از تمایل گیاه به خم شدن به سمت منبع نور جلوگیری میکند.
– استفاده از نور مصنوعی(لامپ رشد گیاه)
این نورها اکنون به راحتی قابل دسترس هستند. فقط هنگام نصب آن دقت داشته باشید که با چه فاصله ای از گیاه نصب می کنید ضمن اینکه مدت زمان روشن بودن نور مصنوعی برای گیاهتان را از فروشنده ی لامپ رشد گیاه بپرسید.
3. کوددهی در زمستان
کوددهی به گیاهان آپارتمانی تنها زمانی باید انجام شود که گیاه شما هنوز در حال رشد فعال است. در غیر این صورت، این کار میتواند منجر به تجمع مواد معدنی در خاک شود که در نهایت میتواند ریشه گیاه را بسوزاند و سلامت گیاه را به خطر بیاندازد. شما میتوانید از محصولات کود تایمکس جهت دریافت بهترین نتایج برای مراقبت از گیاهان آپارتمانی در زمستان استفاده کنید.
4. نظافت برگ ها
بسیاری از انواع گیاهان آپارتمانی ما به دلیل برگهایشان ارزشمند هستند و در زمستان، به دلیل استفاده از بخاریها، شومینهها و کاهش حرکت هوا در داخل خانه، ممکن است گرد و غبار یا لایهای سیاهرنگ ایجاد شود که با چشم غیرمسلح تقریباً غیرقابل تشخیص است.
فقط زمانی که برگها را با دستمال تمیز میکنید، متوجه میشوید که چقدر گرد و غبار روی آنها جمع شده است. بهتر است برگها را به طور منظم تمیز کنید. در واقع، برگها دستگاه تنفسی گیاه شما هستند.
برای اثربخشی بیشتر، از یک پارچه مرطوب که با آب ولرم خیسانده شده است استفاده کنید. شما میتوانید چند قطره آب لیمو اضافه کنید تا گرد و غبار اضافی را از بین ببرید.
نکته : از باقی گذاشتن لکههای آب یا رطوبت روی برگها اجتناب کنید زیرا این کار میتواند باعث ایجاد علائم دائمی یا عفونتهای قارچی شود. برای نظافت برگ های گیاهتان میتوانید هر از گاهی از محصولات براقکننده ی برگ مانند روغن ولک استفاده کنید.
5. از آفات غافل نشوید
آفات در تغییر فصول میتوانند مشکلساز شوند. برگهای مرده یا آلوده را هرس کنید تا از ایجاد پناهگاه برای آفات یا قارچها جلوگیری کنید. از باقی گذاشتن آلودگی و برگهای مرده در داخل گلدان نیز خودداری کنید. درصورت حمله ی آفات به گیاهتان، نسبت به تشخیص نوع آفت به کمک گیاهپزشک و دفع آن از طریق استفاده ی صحیح از سموم تجویز شده اقدام نمایید.به یاد داشته باشید که هنگام حمله ی آفات یا بروز بیماری های قارچی، به هیچ عنوان کوددهی انجام ندهید.
6. اگر شما سردتان است، گیاهانتان نیز سردشان است
اکثر گیاهان آپارتمانی بومی مناطق گرمسیر هستند و دمای مناسب برای نگهداری آنها دمای بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتیگراد می باشد بنابراین از وزش باد سرد از درز پنجرهها، درب ها و راهرو ها جلوگیری کنید همچنین بهتر است گیاهان گرانبها را از پنجرههایی که دمای شبانه میتواند به شدت تغییر کند و اغلب به نزدیک صفر یا زیر صفر برسد، دور کنید.
نکته : بهترین کار این است که حداقل ۳۰ سانتیمتر فاصله بین پنجره و گیاه خود ایجاد کنید تا گیاهان دچار تنش دمایی نگردند.
نکته: از قرار دادن گیاهان آپارتمانی در تراس یا بالکن در فصل زمستان جدا خودداری کنید مگر اینکه فضاهای مذکور را سرپوشیده کرده باشید.
7. رطوبت را بررسی کنید
ما معمولاً رطوبت را با دماهای گرم مرتبط میکنیم یعنی توصیه می کنیم در دماهای بالا رطوبت را نیز افزایش دهید اما بخاریها و شومینهها میتوانند هوا را خشک کرده و رطوبت محیط را به حدی کاهش دهند که ممکن است نیاز به تنظیمات داشته باشید. این موضوع به ویژه برای گیاهانی که به رطوبت متوسط تا بالا نیاز دارند، مانند کالاته آ، آلوکازیا، بگونیاها و… مهم است. اضافه کردن رطوبت بیشتر با استفاده از دستگاه بخور میتواند راهحل مناسبی باشد یا روش ساخت جزیره نیز بسیار مؤثر خواهد بود فقط دقت کنید که در ساخت جزیره سطح آب داخل زیرگلدانی از سوراخ انتهایی گلدان پایینتر باشد تا ریشه های انتهایی مدام در معرض جذب رطوبت نباشند.
سعی کنید در ماههای سرد از اسپری کردن آب روی برگها خودداری کنید زیرا این کار احتمالاً منجر به عفونتهای قارچی و باکتریایی میشود چرا که جریان هوا کم است و مدت زمان بیشتری نیاز است تا برگ ها خشک شوند.
8. خزان گیاه
منظور از خزان گیاه، ریزش برگها است.خزان گیاهان در فصل زمستان به معنی از دست دادن گیاه نیست و طبیعی است که گیاهان آپارتمانی گاهی چند برگ از دست بدهند و این امر در زمستان بیشتر اتفاق میافتد و باید مراقبت از گیاهان آپارتمانی در زمستان را در مورد خزان گیاه جدی بگیرید.