معرفی انواع گلدان و بررسی مزایا و معایب هر کدام
فارغ از توجه به اینکه چه جنس گلدانی برای حفظ سلامت ریشه گیاهمان بهتر است بایستی به موارد زیر توجه کنیم:
بهتر است گیاهمان را در گلدان استاندارد بکاریم.
چه گلدانی استاندارد محسوب میشود؟
گلدان استاندارد دارای سه ویژگی است: بطور خلاصه طول دهانه ی آن از ارتفاع و کف گلدان، بزرگتر بوده و دارای سوراخ یا سوراخ هایی در کف گلدان متناسب با ابعادش جهت تخلیه آب است.
در پاراگراف بعدی بطور مفصل این ویژگی ها را توضیح میدهم:
سه ویژگی گلدان استاندارد(فارغ از جنس بدنه ی گلدان)
- ارتفاع آن از دهانه اش کمی ( در حد ۰/۵ الی ۶ سانتیمتر بسته به سایز گلدان) کوتاهتر است.
- کف گلدان از دهانه گلدان کمی( در حد ۳/۵ الی ۹ سانتیمتر بسته به سایز گلدان) کوچکتر است.
- زهکشی مناسبی دارد یعنی تعداد سوراخهای متناسبی نسبت به ابعاد گلدان در کف آن قرار دارد تا اضافی آب آبیاری بتواند به راحتی از آن سوراخها خارج شود
بنابراین گلدانهایی که خارج از این ابعاد و بدون سوراخ در کف گلدان یا با سوراخ ناکافی در کف و به شکل استوانه، کروی یا دیگر شکلهای هندسی باشند غیر استاندارد محسوب میشوند.
سایزبندی گلدان به چه شکل است؟
یا چطور بدانیم چه گلدانی چه سایزی است؟ معمولا سایز گلدان را طبق اندازه قطر دهانه گلدان بیان میکنند یعنی اگر قطر دهانه گلدان ۶ سانتیمتر است آن گلدان، گلدان سایز ۶ محسوب میشود. نکته: در این مطلب هرجا واژه «گلدان» را به کار بردیم منظورمان گلدان استاندارد است.
نکته: بهتر است کف گلدان به طور کامل به زیر گلدانی نچسبد تا هوای کافی بتواند از سوراخهای زیرین گلدان وارد فضای اطراف ریشه شود چرا که ریشه نیاز مبرمی به تهویه دارد.
جنس گلدان
حال که با تعریف گلدان استاندارد آشنا شدید به معرفی انواع مختلف گلدان و اینکه چه جنس گلدانی برای رشد گیاه بهتر است میپردازیم.
گلدانهای پلاستیکی
در این قسمت ویژگی های گلدان های پلاستیکی را برمی شماریم:
۱_ چون خلل و فرج در پلاستیک وجود ندارد بنابراین خروج آب از داخل این گلدانها فقط از طریق تبخیر سطحی و سوراخ زهکشی صورت میگیرد یعنی خاک داخل گلدانهای پلاستیکی دیر خشک میشود بنابراین باید در نظر داشته باشید قبل از آبیاری بایستی حتماً میزان رطوبت خاک گلدان را چک کنید و صرفاً چون مثلا یک هفته از آبیاری گذشته، مجدد گیاهتان را آبیاری نکنید زیرا ممکن است طی این یک هفته آن میزانی از خاک که باید بین فاصله دو آبیاری خشک بشود، هنوز خیس باشد و ریشه گیاهتان بپوسد.
۲_اگر گلدانهای پلاستیکی در فضای باز نگهداری شوند به مرور زمان در برابر نور خورشید خواهند پوسید.
۳_ در گلدانهای پلاستیکی اضافه کردن سوراخ به انتهای گلدان کار سادهای است و در نهایت وزن سبک و تنوع رنگ زیاد از دیگر ویژگیهای این نوع گلدانها محسوب میشود.
جمع بندی: کشت گیاه در گلدان پلاستیکی هیچ نکته ی خطرناکی ندارد و مهمترین مسئله که بطور کلی در کاشتن گیاهان در هر جنس گلدانی بایستی مورد توجه قرار بدهید، در اصل رعایت سایز گلدان نسبت به حجم توده ی ریشه و بعد استاندارد بودن آن است.
گلدانهای سفالی
بارزترین ویژگی این نوع گلدانها تنفس راحت خاک و ریشه از دیوارههای آن است چرا که تخلخل زیادی بین ذرات تشکیل دهنده ی این نوع گلدانها وجود دارد البته این در صورتی است که این گلدان ها رنگ نشده باشند. گلدان سفالی وزن به نسبت بالاتری نسبت به گلدان پلاستیکی دارد، این مسئله منجر به حفظ وزن گیاه شده و از واژگونی گیاه جلوگیری می کند از ویژگی های منفی این نوع گلدان ها میتوان به شکننده بودن آن و احتمال ترک خوردگی در زمان تجربه ی اختلاف دما اشاره کرد.
به لحاظ قیمتی هم گلدان های سفالی قیمت بالاتری نسبت به گلدانهای پلاستیکی دارند.
گلدان های سرامیکی
این گلدان ها در دیواره ی خارجی خود دارای لعاب هستند و این باعث می شود که خلل و فرج دیواره ی خارجی گلدان مسدود شود. مشابه گلدان های سفالی، این نوع گلدان ها نیز در اثر ضربه و کاهش دما ترک خورده و می شکنند. اکثرا در بخش انتهایی گلدان های سرامیکی یک سوراخ تعبیه شده است که بهتر است بسته به سایز گلدانتان، به کمک دریل یک یا چند سوراخ دیگر اضافه کنید.اما هنگام سوراخ کردن گلدان خیلی مراقب باشید چون ممکن است با وارد کردن فشار زیاد، گلدان بشکند.
گلدان های فلزی
در اصل گلدان های فلزی جهت کاربردهای دکوری تولید شده اند اما گاها برای کشت گیاهان آپارتمانی هم از آن ها استفاده می کنند. این جنس گلدان بعلت رسانا بودن به محیط اطراف ریشه به مرور زمان تنش وارد می کند.
(اگر دمای محیط پایین باشد، فلز هم سرد میشود و چنانچه دمای محیط بالا برود فلز هم گرم میشود.) به تناسب این تغییرات دما این دما به محیط اطراف ریشه انتقال پیدا میکند بنابراین چنانچه قصد خرید گلدان فلزی برای گیاهتان دارید بهتر است این گلدانها را داخل فضای بسته که امکان کنترل دما وجود دارد قرار دهید.