مقالات مربوط به اسب

تغذیه مادیان اواخر دوره آبستنی

انتشار 9 آبان 1403

تغذیه مادیان اواخر دوره آبستنی

تا 8-7 ماه ابتدای آبستنی میزان رشد جنین حدود ۹۰ گرم در روز است. مادیان های غیرشیرده در ابتدای دوره آبستنی را می‌توان همانند سایر اسب‌های بالغ تغذیه کرد. علوفه با کیفیت به همراه کنسانتره، تامین کننده نیاز مواد معدنی و ویتامینه مادیان خواهد بود.

 

 

انتهای آبستنی

طی 4-3 ماه انتهای آبستنی رشد و نمو جنین سریع تر می گردد. طی ۹۰ روز انتهایی آبستنی، کره در حدود ۴۵۰ گرم در روز رشد می کند. این افزایش وزن تاثیر زیادی بر نیازهای ویتامینی، معدنی، پروتئینی و بطور کلی تغذیه مادیان در انتهای دوره آبستنی دارد.

این افزایش وزن کره موجب کاهش فضای شکم مادیان می شود. بنابراین با افزایش سایز کره میزان علوفه مصرفی مادیان کاهش می یابد. در نتیجه با کاهش علوفه مصرفی، باید تغذیه مادیان در انتهای آبستنی با کنسانتره های مغذی و مکمل های ویتامینه و معدنی صورت پذیرد.

 

نقش پروتئین

حتی در شرایطی که شرایط بدنی مادیان با مصرف علوفه مطلوب است مصرف کنسانتره نیز دارای اهمیت می باشد. علیرغم اینکه علوفه می تواند کالری مورد نیاز بدن را برای حفظ شرایط ظاهری بدن حفظ کند، با اینحال قادر به تامین سایر مواد مغذی از قبیل پروتئین، ویتامین و مواد معدنی نمی باشد.

خوب بودن شرایط بدنی مادیان و ذخیره چربی کافی به تنهایی تضمین رشد مطلوب کره نمی باشد. وزن تولد کره به شدت تحت تاثیر مقدار پروتئین مصرفی مادیان در انتهای دوره آبستنی قرار دارد. حتی در شرایطی که مادیان کاملا چاق و فربه باشد

 

مواد معدنی

طی ماه دهم آبستنی، بیشترین میزان ذخیره مواد معدنی در کره متولد نشده وجود دارد. از طرفی شیر مادیان از نظر عناصر کم مصرف مانند مس که برای رشد استخوان ضروری هستند فقیر است.

بنابراین مادیان در این دوره بایستی با مقدار کافی از مواد معدنی تغذیه شود. این مواد در بدن کره‌ی در حال نمو ذخیره شده و بلافاصله پس از تولد، به مصرف کره می‌رسد.

در هفته های ابتدایی پس از تولد، کره ها مقادیر کافی خوراک های مقوی مصرف نمی کنند. پس مواد معدنی کم مصرف به میزان کافی از خوراک در ابتدای مراحل نمو کره پس از تولد تامین نشده و تغذیه کافی مادیان در انتهای دوران آبستنی با این مواد معدنی سبب می گردد که کره بتواند از این مواد در مراحل ابتدایی پس از تولد برای رشد مطلوب استفاده کند.

مراتع و علوفه معمولا از نظر مواد معدنی نظیر مس و روی فقیر هستند. بنابراین در اختیار قرار دادن مقادیر کافی از مواد معدنی جهت تغذیه مادیان در انتهای دوران آبستنی امری حیاتی و ضروری است.

 

 

 

در این مطلب خواهید خواند:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *